از آنجا که همیشه مقالات منتشر شده در ژورنال های معتبر، به عنوان یک الگو و راهنما برای سایر پژوهش ها قرار میگیرند؛ بنابراین نیاز است تا در مورد داوری آنها، به ویژه روش پژوهش و شیوه های آماری به کار رفته در مقالات، حساسیت بیشتری نشان داد. فصلنامه (مدیریت بازرگانی) دانشگاه تهران، از جمله مجلات معتبری است که در ایران، دارای کیفیت و شهرت علمی بالایی است. ولی متاسفانه در اکثر شماره های منتشر شده این فصلنامه؛ به طور متوسط بیش از 60درصد مقالاتی که از شیوه های آماری استفاده کرده اند، دارای ایرادهای بزرگ و مهمی هستند که ارزش مقالات را ساقط میکنند و در واقع غیرقابل استناد میگردند.
علی رغم مکاتباتی که با سردبیر و دبیر محترم این فصلنامه وجود داشته و این مشکلات اساسی بین گردیدهاند، ولی باز هم توجهی به این موضوع نشده و در نتیجه، هنوز هم شاهد انتشار مقالات پر ایراد و بدون ارزش علمی، حتی توسط اساتید بزرگ و به نام دانشگاههای معتبر کشور، در این فصلنامه هستیم.
بنابراین، بر اساس رسالت و تعهد علمی خود تصمیم به انتشار مقالات این فصلنامه و گزارش ایرادهای روش شناسانه و آماری آنها گرفتیم. برای شروع، از شماره سوم (پاییز) این فصلنامه در سال 96 شروع مینماییم و در هر بخش به ارائه یک مقاله (که دارای ایراد روش شناسانه و آماری است) میپردازیم.
عنوان مقاله: بررسي اثر كنترل راهبردي حاكميت شركتي بر راهبري اثربخش شركتهاي پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار
اشکالات
- در این پژوهش به صورت همزمان و در قالب یک مدل، هم تاثیر متغیر مرتبه دوم (کنترل راهبردی حاکمیت شرکت) بر متغیر (اثربخشی حاکمیت شرکتی) مورد بررسی قرار گرفته است و هم تاثیر ابعاد متغیر مرتبه دوم (کنترل راهبردی حاکیت شرکت) بر متغیر (اثربخشی حاکمیت شرکتی)، و مقادیر ضرایب مسیر در شکل شماره 2 گزارش شده اند. این امر از نظر آماری کاملا غلط است و برای بررسی فرضیه های این پژوهش باید از دو مدل استفاده میشد. یک مدل با حضور متغیر مرتبه دوم (کنترل راهبردی حاکمیت شرکت) و ابعاد مربوط به آن، و یک مدل هم بدون حضور این متغیر مرتبه دوم، و صرفا با در نظر گرفتن ابعاد این متغیر، یعنی متغیرهای (کنترل بیرونی) و (کنترل درونی) به صورت مستقل. حتی در صورتی که در این پژوهش این دو مدل به صورت جداگانه هم اجرا و تحلیل میشدند، باید مقادیر AVE برای متغیرهای کنترل بیرونی و کنترل درونی نیز ارائه میشدند که این امر نیز صورت نگرفته است.
- میزان روایی واگرا در این پژوهش گزارش نشده است که اعتبار مدل های اندازه گیری را زیر سوال میبرد
- در این پژوهش برای بررسی برازش مدل از شاخص GOF استفاده شده است، درحالی که مدت زیادی است که از این شاخص برای بررسی برازش مدل در معادلات ساختاری واریانس بیس استفاده نمیکنند و این شاخص فاقد اعتبار است. حتی علیرغم اینکه در نرم افزار SmartPLS، شاخص های SRMR، NFI، Chi2، RMS-Theta و غیره برای برازش مدل ارائه گردیدهاند، دکتر هیر (2017) پیشنهاد داده اند که تا کامل شدن تحقیقات بر روی این شاخص ها از آنها استفاده نشود. حتی در مقالات چاپ شده در مجلات معتبر ISI نیز فعلا از این شاخص ها برای معادلات ساختاری واریانس مبنا استفاده نمیشود.
- از جدول مورگان نمیتوان برای تعیین حجم نمونه در مدل سازی معادلات ساختاری استفاده نمود. این جدول مخصوص تعیین حجم نمونه برای آزمون نسبت موفقیت است.
- جالب است که این مقاله طی یک هفته بعد از انتشار به رقم دانلود بیش از 9000 رسید!!!!!!! و جز مقالات پر بازدید قرار گرفت. ولی تا به امروز که حدود 9 ماه از زمان انتشار آن میگذرد، میزان دانلود در همان حدود مانده است. این نشان دهنده این موضوع است که میزان دانلود این مقاله، بر مبنای واقعیت نمیباشد و صرفا جهت قرار گرفتن مقاله در بخش (مقالات پر بازدید)، این حجم از دانلود در یک دوره زمانی بسیار کوتاه انجام شده است.
*** نکته جالب اینجاست که این مقاله توسط اساتید بزرگ در رشته مدیریت (الف.استاد تمام، ب.فارغ التحصیل دکتری دانشگاه علامه طباطبایی) نوشته شده است.